Glutenvrije zachte Krentenbollen
Kijk mensen hoe mooi luchtig deze zachte krentenbollen zijn! Een recept wat ik altijd gebruikte om glutenvolle krentenbollen te maken, en nu dus omgezet in glutenvrij. Deze zijn ook zo gemaakt en heerlijk met een likje boter. Ik heb zelf rozijnen gebruikt in plaats van krenten, dus eigenlijk zijn het rozijnenbollen. Wil jij ook weer eens genieten van zo heerlijke zachte vruchtenbol? Dan moet je zeker deze een keer maken!
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Bereidingstijd
Baktijd
Aantal
rijstijd
Recipe by Ouafae
Benodigdheden
250 gram wit broodmix Allergento
100 gram bruin broodmix Allergento
150 gram woestijnmix Le poole
13 gram gedroogde gist
9 gram broodverbeterpasta Allergento (1 volle theelepel)
15 gram suiker
40 gram zachte roomboter
7 gram psyliumvezels
2 eierdooiers
2 snufjes zout ( let op Allergentomixen bevatten al zout en de mix van Le Poole niet)
250 gram goed warme lactosevrije melk
200 gram bruisend bronwater
200 gram rozijnen ( 1 uur geweld in heet water en uitgelekt)
Bereidingswijze
- Meng de melk en het water, daarbij de gist en suiker met elkaar en laat 5 min staan
- Voeg de verbeterpasta en roomboter en dooiers toe
- Meng alle droge ingrediƫnten met elkaar en strooi deze boven het gistmengsel
- Mix alle ingrediƫnten met elkaar en vergeet na 30 sec niet de zijkanten mee te schrapen.
- Laat mixen voor 7 min op middelste stand. Voeg als laatste de gewelde uitgelekte rozijnen toe
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier
- Neem een ijsschep en een beker water. Dompel je ijsschep in t water en schep een bol deeg. Werk de randen steeds mooi nr binnen.
- Vorm de ballen goed rond en leg ze gespreid over 2 bakplaten.
- Laat ze 10 min rijzen en neem dan een lepel gedompeld in water en wrijf ze iets platter. Niet teveel!
- Laat verder rijzen voor 20 min. Zonder doek mag! Is namelijk best een plakkerig deeg. Op een warme plek
- Verwarm de oven ondertussen op 210 graden hete lucht.
Warme een braadslede met stenen mee onderin de oven. We gaan namelijk weer bakken met stoom https://glutenvrijgenietenmetouafae.nl/hoe-bak-ik-met-stoom/
Voordat je de krentenbollen in de oven schuift spuit je de broodjes in met water mbv een plantenspuit
Zorg ervoor dat je gekookt water klaar heb staan om meteen in de braadslede te gieten. - Wanneer je de broodjes in de oven schuift giet je gekookt water over je steentjes en sluit je de ovendeur.
Dit stoomeffect zorgt voor een mooiere ovenrijs en lekkere korst - Bak tot ze goudbruin zijn, smeer ze in met roomboter voor een zachte korst en glans die past bij krentenbollen en leg ze op een rooster om af te koelen met een schone theedoek erop